вівторок, 21 липня 2015 р.

ВУС – Верховинсько-Український Словник

Як бачите, на блозі про Воловеччину з’явилася рубрика – ВУС. До вусів вона відношення ніякого не має. Це абревіатура, яка розшифровується – Верховинсько-Український Словник.

Рубрика створена для людей, які хочуть вивчити воловецький діалект, що входить до групи закарпатських говірок. В публікаціях з тегом «ВУС» будуть невеликими порціями даватися списки діалектизмів з перекладом на літературну мову і прикладами вживання. Нові пости з’являтимуться часто, тому що верховинський говір дуже колоритний і багато в чому унікальний.

Я уже писав, що на Воловеччині проживають і лемки, і бойки, і гуцули. Тому в такому, здавалося б маленькому районі один предмет в різних селах можуть називати по різному. Найяскравіший приклад – картопля. В Гукливому вона «буля», в Жденієві – «ріпа», але в більшості верховинських сіл картоплю називають «кромпля». Приклад: «Йовшко май чамняный ґазда. Позирайте, вже кромплі посадив» («Йосип – найпрацьовитіший господар, дивіться, вже картоплю посадив»).

Як відомо, гуцули Прикарпаття картоплю називають «бульбою». Верховинське слово «буля» дуже схоже на прикарпатський варіант. Припускаю, що воно свідчить про гуцульські корені жителів Скотарського, Гукливого і Таламаша, де поширений цей діалектизм.

Про наявність лемків свідчить слово «лем», що означає «лиш», «тільки» і вживається щоденно майже всіма жителями району. Приклад: «До церкви прийшло пару жін і лем двоє мужчин» («В церкву прийшло декілька жінок і тільки двоє чоловіків»).

Бойки поширили тут слово «Бойко», що означає «Бог» (цікаво, чи знає про це Денис Бойко :). Частотність вживання його нижча. В основному його вживають літні люди, коли бідкаються. Приклад: «Йой, Бойку мій, Бойку! Щи єнно пітятко закапурит» («О, Боже мій, Боже! Ще одне курчатко помре»). Також цим словом заспокоюють маленьких діток, коли вони налякані. Приклад: «Не бійся, Бойко з тобов» («Не бійся, Бог з тобою»).

Цікаво, чи не так? Далі буде ще цікавіше. Наступна публікація про найважливіше в житті верховинця – ґаздіство.

Підписуйтеся на блог, приєднуйтеся до наших груп у соцмережах, читайте – і дуже скоро заговорите по-верховинськи.

Майтеся файно :)

Немає коментарів:

Дописати коментар