четвер, 9 липня 2015 р.

5 Причин Відпочивати на Воловеччині

Верховинський Краєвид
Високо, високо в Карпатських горах розкинулась мальовнича Воловеччина. Казкові пейзажі, вікові ліси, звивисті стежини, гучні гірські потоки, загадкові церкви і каплички… Список можна продовжувати до нескінченості. І все це про Воловеччину – перлину Карпат.

А Ви бували на Воловеччині? Якщо ні, нижче перераховані причини, які Вас переконають сюди примандрувати.

1. Природа


Гори – ось магніт, який притягує туристів з усієї України, а також із Чехії, Угорщини, Словаччини, Польщі, США. Перерахував тільки ті держави, з представниками яких спілкувався на Воловеччині особисто.

Впевнений, приїжджають і з інших країн, адже місцеві верховини – ідеальне місце для дельтапланеристів, парапланеристів, любителів покататися на квадроциклах або звичайних гірських велосипедах.

Про лижі я взагалі мовчу. Зимою тут справжній рай для лижників і сноубордистів. Товстий сніговий покрив, легенький морозець, чисте до запаморочення повітря – така вона, зимова Воловеччина.

А чи знаєте Ви, що у Воловці ще за Австро-Угорщини був власний лижний трамплін? Так, так, справжній професіональний за тогочасними мірками трамплін.

І взагалі, у Воловеччини дуже багата…

Святодухівська Церква в Бистрому (XVIII ст)

2. Історія


Вже в ІІ тисячолітті до Народження Христа на території Воловецького району існували постійні поселення первісних людей – підтверджено археологічними розкопками.

Через Верецький перевал до Європи прийшли угорці. Про це знає кожен представник угорської нації. А істині угорські патріоти вважають за священний обов’язок відвідати пам’ятник на Верецькому перевалі, яким увіковічена ця знаменна подія.

Перші поселення українських слов’ян на Верховині почали з’являтися, якщо вірити літописам, ще в ХІІІ столітті. Народні майстри древності залишили по собі унікальні пам’ятки архітектури – церкви, які чудово збереглися і досі функціонують.

Люди у нас релігійні, і саме під впливом релігії сформувалася верховинська…

Коляда в Котельниці

3. Культура


Такої коляди, як на Верховині, немає ніде. В кожному селі колядки співають по різному. Причому відрізняється не тільки мотив, але й слова і навіть цілі куплети. І тільки тут спочатку колядують під вікном, а лише потім, якщо хазяїн запросить, заходять до хати і грають вертеп – різдвяну п’єсу.

Костюми для вертепу колядники шиють самі, акумулюючи весь свій дизайнерський креатив і, звичайно ж, гумор. Вертеп грають, як професіональні актори, імпровізуючи, модифікуючи п’єсу під аудиторію.

Тільки на Воловеччині на Великдень молоді люди біжать з церкви з великодніми кошиками, як ошпарені. Адже хто перший додому прибіжить, той найкращий ґазда на селі.

Коломийки на Воловеччині теж унікальні. Більшість із них народні, але багато авторських. На високий рівень підніс цей жанр геніальний коломийкар із Тишова Олекса Улинець.

Але верховинська коломийка – це ребус, який зрозуміти дано тільки тим, хто знає наш…

4. Говір


Зупиніться в якомусь верховинському селі і спитайтеся щось у першого перехожого. Хороший настрій гарантую. І чим довше триватиме ваше спілкування, тим більшу порцію позитиву Ви отримаєте.

І справді, наш діалект викликає у приїжджих щирий гомеричний сміх. Згадаємо номер 95-го Кварталу про закарпатців. Хоча хлопці, при всій до них повазі, не зуміли якісно скопіювати верховинський діалект, та прикладів таких спроб на різних гумористичних шоу багацько.

Сміятися можна, але насміхатися недопустимо. Адже це не сурогат, як думають деякі розумники. Це реальний живий говір, яким спілкуються реальні люди в реальному житті.

Верховинський діалект – заплутаний ремікс української, словацької, чеської, хорватської з незначними вкрапленнями угорської, німецької та ряду інших мов.

Якщо відвідуватимете мій блог систематично, то дуже скоро опануєте цю унікальну говірку і Ви, щоб спілкуватися з нами по-нашому, коли приїдете на Воловеччину.

А приїдете обов’язково. Адже…

5. Вартість


Відпочинку на Воловеччині, порівняно з регіонами зі схожим рекреаційним потенціалом, просто мізерна. Зайдіть в будь який воловецький готель і спитайтеся ціни. Будете приємно вражені. Причому якість проживання, харчування і організації побуту люксова. Це стосується також готелів у Гукливому, Жденієві, Нижніх та Верхніх Воротах.

Ліскові Гриби
Та щоб поринути в культуру і побут верховинців з головою, рекомендую вибрати приватний сектор, де плата за проживання символічна. А якщо пощастить домовитися, можете навіть безплатно пожити.

Ранком грибочки, вдень річка, ввечері прогулянка в садочку – рай для мешканця міста. Ніяких тобі гамірних вулиць, смердючих вихлопів, набридливих комарів. Чисте повітря, лагідне сонце, освіжаючий вітерець. Як говорив один відомий кіношний герой: «Ляпота!»

Вражає, чи не так? Скажу більше, стаття, яку Ви дочитали – це капля безмежного океану під назвою Воловеччина. Щоб перепливти його повністю, слідкуйте за новими публікаціями на блозі і обов’язково приїжджайте.

А найнетерплячішим рекомендую почитати Важливу Інформацію.

P.S. Дякую за допомогу в підготовці фотоматеріалів моїм землякам і хорошим друзям Лідії Козик і Славі Понзелю.

Немає коментарів:

Дописати коментар